Microsoft Flight Simulator 2020

General AVIATION RELATED chatter

Moderator: FSAirlines Staff

Post Reply
mrgaither54
Ticket Agent
Posts: 6
Joined: Tue Oct 22, 2019 3:11 pm

Microsoft Flight Simulator 2020

Post by mrgaither54 » Sat Mar 21, 2020 3:19 pm

I was curious if there was a way to connect the client to the new Flight Simulator 2020 alpha. Has anyone been able to do this or is there anything in the works to be able to connect it to the new sim? Anyone know any tricks?
Image

User avatar
joefremont
FSAirlines Developer
Posts: 2862
Joined: Tue May 16, 2006 5:46 am
Location: KSFO

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by joefremont » Sat Mar 21, 2020 6:23 pm

In fact yes it does work, use the beta client and the simconnect interface.
Image
I've sworn an oath of solitude until the pestilence is purged from the lands.

mrgaither54
Ticket Agent
Posts: 6
Joined: Tue Oct 22, 2019 3:11 pm

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by mrgaither54 » Sat Mar 21, 2020 7:57 pm

Thanks Joe. I'll try to figure it out.
Image

User avatar
joefremont
FSAirlines Developer
Posts: 2862
Joined: Tue May 16, 2006 5:46 am
Location: KSFO

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by joefremont » Sun Mar 22, 2020 1:35 am

I have done a few flights in FS2020, biggest limitation is the available aircraft, just a few GA built-in and third party AC are not available yet.
Image
I've sworn an oath of solitude until the pestilence is purged from the lands.

mrgaither54
Ticket Agent
Posts: 6
Joined: Tue Oct 22, 2019 3:11 pm

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by mrgaither54 » Wed Mar 25, 2020 12:23 am

Yep, and FSA Client is working fine.
Image

ep-irl
Ticket Agent
Posts: 31
Joined: Wed Apr 22, 2009 10:09 am

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by ep-irl » Sat Aug 15, 2020 12:02 pm

Just wanted to piggy back this thread and ask about aircraft types available in fs2020 verses fsairlines,

What amount of flexibility is built into FSA client when flying similar type/size aircraft to the aircraft in fsairlines?

Can a Boeing 787 10 take the place of a B777 for example?

Can the Airbus neo take the place of the B738

Or this that not possible
Image

User avatar
Cat
Chief Pilot
Posts: 553
Joined: Wed Jan 06, 2016 5:56 am

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by Cat » Sat Aug 15, 2020 4:15 pm

To the best of my knowledge, radical type substitutions are not permitted. You CAN change a configuration file on a 737-800 to match the weights of a 737-700, etc. but to use a completely different type I don't think has ever been allowed on this platform.
Image

User avatar
joefremont
FSAirlines Developer
Posts: 2862
Joined: Tue May 16, 2006 5:46 am
Location: KSFO

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by joefremont » Sat Aug 15, 2020 4:16 pm

You will probably get away with it, the client mostly looks at the weights and the engines to determine if your flying the right aircraft and the A320/B738 are pretty close in size and configuration, as is the B772/B78X. But if it were me I would just get the correct aircraft and add them to your fleet.
Image
I've sworn an oath of solitude until the pestilence is purged from the lands.

Thorsten42
Ticket Agent
Posts: 6
Joined: Thu Jan 02, 2020 11:55 am

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by Thorsten42 » Thu Aug 20, 2020 12:04 pm

Hi Joe and fellow others,

since the final release version of MSFS for me it looks like that the running fsa client produces some stutter within the sim. I didn't notice that in the Beta btw as far as I can remember. Using the latest Beta 2.4-rc4. As soon as I stop the client and close it the sim is smooth again.

Can someone else confirm?

Cheers
Thorsten
AMV119 Thorsten Ruerup - COO - Andras Meridian Airlines

mrgaither54
Ticket Agent
Posts: 6
Joined: Tue Oct 22, 2019 3:11 pm

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by mrgaither54 » Mon Aug 24, 2020 12:16 am

It looks like the SimConnect issue with stuttering is a known problem and there a numerous threads on the MSFS forums about it. Hopefully MS comes out with a fix soon. Look here: https://forums.flightsimulator.com/search?q=simconnect
Image

User avatar
JasonO
Ticket Agent
Posts: 25
Joined: Sat Aug 12, 2017 3:52 pm
Location: Maidstone, UK
Contact:

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by JasonO » Sat Aug 29, 2020 7:26 pm

For anyone coming across this post seeing the above.

The developers have acknowledged the issue with SimConnect that is vastly affecting third party programs (literally all of them). The effect seems to be less on software that doesn't stream data from the software that often, but is still a problem. This fix should be out within the next 5 days or so.
Image
-------------------------------
PremiAir UK | CEO
🌏 www.premiair-va.uk

Winterino
Ticket Agent
Posts: 2
Joined: Thu Sep 03, 2020 9:02 pm

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by Winterino » Fri Sep 04, 2020 9:46 am

I currently use FSA with X-plane but as I have a TBM in my fleet would like to use MSFS for those flights - I have never used FSA with anything other than X-plane, how do I go about getting the client working with MSFS?

Thanks!

User avatar
joefremont
FSAirlines Developer
Posts: 2862
Joined: Tue May 16, 2006 5:46 am
Location: KSFO

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by joefremont » Fri Sep 04, 2020 5:01 pm

Easiest way is to get the latest version of FSUIPC which you can find here

https://forum.simflight.com/topic/90193 ... -for-msfs/

Run that utility before staring MSFS and the FSA client.
Image
I've sworn an oath of solitude until the pestilence is purged from the lands.

Balsafer
Ticket Agent
Posts: 17
Joined: Sat Sep 05, 2020 11:17 pm

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by Balsafer » Sun Sep 06, 2020 4:58 pm

So Im new to this site and I was wondering what do I need to have to get fsairlines to work with msfs 2020?
Image

User avatar
JasonO
Ticket Agent
Posts: 25
Joined: Sat Aug 12, 2017 3:52 pm
Location: Maidstone, UK
Contact:

Re: Microsoft Flight Simulator 2020

Post by JasonO » Sun Sep 06, 2020 5:24 pm

Balsafer wrote:
Sun Sep 06, 2020 4:58 pm
So Im new to this site and I was wondering what do I need to have to get fsairlines to work with msfs 2020?
FSAirlines Client V2.4-rc5 - https://www.fsairlines.net/en/downloads
FSUIPC7 beta - https://forum.simflight.com/topic/90193 ... -for-msfs/

Run FSUIPC7 alongside your FS2020 running (don't need to do anything else with it once running) and FSAirlines will detect the sim from that point.
Image
-------------------------------
PremiAir UK | CEO
🌏 www.premiair-va.uk

Post Reply